Bahçıvanlık&Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

image

Bahçıvanlık&Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

Bahçıvanlık Kursunun Amacı

DETAYLARI...

 Bahçıvanlık Kursu Eğitim Programının Amacı

Bahçıvanlık Kursu, Toprağı işleyebilen, bitkileri diken, çim ekimi yapan, peyzaj bahçelerinin periyodik bakımını kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişilere yönelik verilen kurs programıdır.


Bahçıvanlık  Kursu Eğitim Programının İçeriği

Toprak yapısını incelemek

2 Üretim tekniklerini araştırmak Üretim Teknikleri

3 Çevre koşullarını düzenlemek

4 Sera türlerini araştırmak

5 Kültürel işlemleri yapmak

6 Pazarlama organizasyonu yapmak

7 Dış mekân bitkisi yetiştirmek

8 Meyve yetiştirmek

9 Sebze yetiştirmek

10 Bahçe düzenlemek Bahçe Düzenleme

11 Toprağın oluşumunu incelemek

12 Gübreleme yapmak

13 Ekim dikim yerlerini hazırlamak

14 Tohumla üretim yapmak

15 Çelikle üretim yapmak

16 Aşıyla üretim yapmak

17 Bitkilerde görülen hastalıkları incelemek

18 Bitkilerde görülen zararlıları incelemek

19 Hastalık ve zararlılarla mücadele yapmak

20 Pinaceae familyası bitkileri yetiştirmek

21 Taxodiaceae familyası bitkileri yetiştirmek

22 Cupressaceae familyası bitkileri yetiştirmek

23 Süs ağaçlarını yetiştirmek

24 Süs ağaççıklarını yetiştirmek

25 Süs çalılarını yetiştirmek

26 Sarılıcı- tırmanıcı bitkileri yetiştirmek Sarılıcı-

27 Otsu yer örtücü bitkileri

 

Bahçıvanlık Kursu Kursunun Eğitim Süresi
Eğitim süresi 40 saat olarak planlanmıştır. Eğitimi herhangi bir nedenle tamamlayamayan kursiyer tamamladığı saatleri ve dersleri içeren katılım belgesi almaya hak kazanır.


Bahçıvanlık Kursu Eğitim Kursuna Katılma Koşulları

En az Okur-yazar olan,bahçıvanlık peyzaj alanında işe girecekler, uzun yıllar sertifikasız bahçıvanlık peyzaj işi yapanlar ve kendilerini bu alanda daha fazla geliştirmek kendi bahçesinin bahçıvanı olmak isteyen kişiler kursa katılabilir.


Bahçıvanlık Kursu Sertifikasının Geçerliliği

Alacağınız belgeler Üniversite Onaylı olarak çıkmaktadır.E devletinize işlenen geçerli sertifikalardır.Kamu-Özel sektör işe alımlarında kabul görmektedir.

Bahçıvanlık Kursu Sınav İşlemleri

Bahçıvanlık kursu sınav işlemi online olarak yapılmaktadır.45 puan alan her kursiyer belgesini almaya hak kazanacaktır.

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği;

Tıbbi ve aromatik bitkiler, fonksiyonel gıda, baharat, tıbbi çay, aromatik çay, koku ve tat (aroma), ilaç, kozmetik, boya, nektar bitkisi, süs bitkisi, hayvancılık, biyopestisit, aromaterapi, mezoterapi, fitoterapi, over the counter (OTC- tezgah üstü reçetesiz satılan ilaçlar), bitkisel preperat gibi birçok farklı amaçla kullanılmakta ve talep her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde, bazı türler doğrudan doğadan toplanırken bazıları ise kültüre alınarak yetiştirilmektedir. En çok kültürü yapılarak üretilen ve ticareti yapılan 10 tıbbi ve aromatik bitkinin üretim alanı 860.000 dekar alana ulaşmıştır. Kırmızıbiber, sarımsak, kimyon, keçiboynuzu, defne, kekik, gül, anason, rezene, nane, şerbetçiotu, lavanta, oğulotu (melisa), buy (çemen otu), çörek otu, adaçayı, kişniş, biberiye, meyan kökü, ıhlamur gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini gerçekleştiren ülkemiz, kekik, defne, kimyon, anason, gül gibi bitkilerin dış ticaretinde önemli bir pazara sahiptir. Defne, meyankökü, kuşburnu, salep, kapari, kantaron, papatya, yılbaşı çiçeği, civanperçemi ise doğadan en fazla toplanan tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer almaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ve bunların işlenmesi sonucunda elde edilen birincil ürünlerin (uçucu yağ, hidrosol, konkret vb.) dünya genelinde birçok ülkeye ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Bölgemiz, sahip olduğu endemik türlerden gerek doğada yetişen gerekse de kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Hem zirai üretim hem de işleme teknikleri açısından bölgemiz kadim bir bilgi birikimine ve tecrübeye de sahiptir.